V procese s Mikulášom Č. dnes vypovedal ďalší svedok

24.11.2008 Prešov

Prešov 24. novembra (TASR) – V procese s Mikulášom Č. , ktorý čelí obvineniam z niekoľkých vrážd, dnes pred senátom Okresného súdu v Prešove vypovedal jeho bývalý šofér Slavomír S.
Ten pred súdom uviedol, že bol pri dvoch vraždách a videl, ako obžalovaný dvakrát strelil Pavla Lenharta do hlavy a v jednom z popradských hotelov trikrát bodol Gustáva Slivenského.
Svedok dnes vypovedal, že poškodeného Pavla Lenharta videl prvýkrát v živote a to v čase spáchania trestného činu vo februári 1997 v jednej z kancelárií spoločnosti patriacej obžalovanému. Spolu s viacerými osobami bol svedkom krátkeho rozhovoru, po ktorom Lenharta zvalili na zem, vzápätí vraj Mikuláš Č. vytiahol spod svojej koženej bundy zbraň s tlmičom a strelil obeti do oblasti tváre a následne mu ešte raz strelil do hlavy. Potom údajne obžalovaný nariadil, aby dali vymeniť koberec a všetkých, ktorí boli svedkami tohto skutku, vyzval, aby na to zabudli. Podľa Slavomíra S. bola väčšina prítomných vystrašená. On sám sa obžalovaného v nasledujúcom období nepýtal na dôvody, prečo to urobil, lebo sa bál. Slavomír S. dodal, že požiadal Mikuláša Č. , aby mu dal inú prácu v niektorej z jeho firiem, pretože nechcel byť svedkom podobných udalostí. Ten mu však naznačil, že od neho sa nedá odísť len tak.
Na otázku obhajcov, prečo navštívil neskôr obžalovaného vo väzbe v Čechách a dokonca si s ním písal, svedok uviedol, že sa bál, aby nevznikli pochybnosti o jeho lojálnosti, čo by mohlo ohrozovať jeho rodinu. Obavy mal i vtedy, keď mu údajne Mikuláš Č. z väzby odkázal po svojom švagrovi, aby sa s ním v určitú hodinu telefonicky spojil, čo sa mu asi dvakrát aj podarilo, hoci vedel, že v tom čase vo väzení neboli telefóny povolené.
Samotný Mikuláš Č. odmietol klásť tomuto svedkovi otázky, pretože to podľa neho nemá význam. Za nezmysel považuje aj možnosť telefonovania do väzby, čo zdôvodnil prehliadkami v jeho cele, keď sa takéto informácie objavili v médiách a žiadny telefón u neho nenašli. Podobne sa k výpovedi vyjadrili aj ďalší dvaja obžalovaní - Daniel M. a Jozef M.
V lete 1997 bol Slavomír S. svedkom toho, ako do bielej dodávky s dunajskostredskou ŠPZ nakladali vo firme obžalovaného Mikuláša Č. v Banskej Bystrici dva koberce, pričom si všimol, že z jedného trčia ľudské nohy a zahliadol i skrvavenú tvár muža, ktorého však nepoznal. Neskôr sa dozvedel, že boli usmrtení Milan Sipos a Emil Potasch. Prišiel do jednej z kancelárií, videl tam porozhadzované veci, na stole boli šperky a krátka zbraň s tlmičom. Keď mu ponúkli, že si môže vybrať nejaký šperk, ktoré mali patriť zavraždeným, zobral si zlatý prsteň s čiernym kameňom, ten neskôr vrátil pri vyšetrovaní zločinu. Na to, ako došlo k usmrteniu týchto osôb, sa nikdy nepýtal, nikto mu nič nevravel a podrobnosti uviesť nevedel. Na otázku právnych zástupcov, či sa neštítil nosiť prsteň po zavraždenom, priamo odpovedať nevedel. Uviedol iba toľko, že pred tým, ako prsteň vrátil, mal ho na ruke iba raz alebo dvakrát.
Svedok obžaloby dnes objasňoval aj okolnosti vraždy bývalého policajta a neskôr podnikateľa Gustáva Slivenského. Vypovedal, ako viezol obžalovaného Mikuláša Č. do Popradu, kde sa mal stretnúť s poškodeným v nejakej šatni hotela Gerlach. Na Slivenského sa tam vraj hodili dvaja muži a po rozsvietení svetla ho Mikuláš Č. trikrát bodol vyskakovacím nožom. Následne na to mu jedna z prítomných osôb oddelila hlavu od tela. Telo zavraždeného vraj obžalovaný nariadil odviesť mimo okresu a hlavu kázal položiť na auto v blízkosti domu obete. Okolnosti súvisiace s vylákaním obete do spomínaného hotela a rovnako aj odstraňovanie stôp sa v podstate zhodovali s výpoveďou Milana R. , ktorý v tomto prípade svedčil minulý týždeň.
Pojednávanie pokračuje v utorok 25. novembra výpoveďou ďalších svedkov.
 

Vyberte región